Hyppää pääsisältöön

Pidä hyvää huolta puhelimestasi ja sen tietoturvasta

Pidä hyvää huolta puhelimestasi ja sen tietoturvasta

”Tunnistautumista ja kirjautumista vaativat palvelumme ovat nykyään puhelimessa. Siksi omasta laitteesta kannattaa pitää hyvää huolta. Vääriin käsiin joutunut lukitsematon kännykkä on iso riski tietoturvallesi”, muistuttaa Petteri Järvinen.

Suomessa on käytössä kolme tapaa kirjautua tai tunnistautua erilaisiin sähköisiin palveluihin: tunnistautuminen pankkitunnuksilla, Mobiilivarmenne ja sähköinen henkilökortti. IT-alan asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen sanoo, että kaikkia näitä tarvitaan.

”Pankkitunnus on tietysti pankkiasiointia varten, mutta Mobiilivarmennetta kannattaa käyttää muissa palveluissa. Sähköistä henkilökorttia tarvitaan esimerkiksi julkishallinnon fyysisten tietojärjestelmien käyttöön”, Järvinen kertoo.

Koska eri palveluihin kirjaudutaan tai tunnistaudutaan yhä useammin matkapuhelimella, laitteesta ja sen tietoturvasta huolehtiminen on Järvisen mukaan kaiken a ja o.

”Puhelimessa pitää aina olla käytössä biometrinen tunnistus tai pääsykoodi. Näin laite varmistaa, että käyttäjällä on oikeus päästä puhelimessa oleviin ohjelmiin. Vahva todennus on kaksivaiheinen eli se yhdistää kaksi eri tunnistustekijää. Esimerkiksi pääsykoodi yhdessä kasvotunnisteen tai sormenjäljen kanssa.”

Tietoturvasta huolehtiminen on tärkeä taito

Petteri Järvinen korostaa, että jokaisen on tärkeää pitää huolta omasta tietoturvastaan, koska tällä on merkitystä myös koko maamme turvallisuuden kannalta.

”Tietoturvasta huolehtiminen on tärkeä kansalaistaito – sanoisin suorastaan kansalaisvelvollisuus. Jos oma tietoturva pettää, voi vahinkoja tulla lähipiirille, työnantajalle tai jopa Suomen kansalliselle turvallisuudelle. Mikäli kotona on esimerkiksi suojaamattomia lähiverkkoja tai huonosti konfiguroituja wifi-reitittimiä, pahantahtoiset tahot tai ulkovallat voivat hyödyntää niitä omiin tarkoituksiinsa.”

Järvinen listaa neljä tärkeää pointtia oman tietoturvan ylläpitämisessä:

  1. Joka paikkaan eri salasana. ”Olemme salasanojen vankeja vielä muutaman vuoden, vaikka jatkuvasti hehkutetaan, ettei niitä enää tarvittaisi. Kyllä tarvitaan. Siksi on tärkeää, ettei koskaan käytä samaa salasanaa eri palveluissa. Murrettu salasana avaa pääsyn käyttämiisi palveluihin, ja seuraukset voivat olla tosi ikäviä.”
  2. Puhelimen huolellinen säilytys ja lukitus. ”Puhelin on tärkeä laite! Pidä siitä ja sen lukituksesta hyvää huolta.”
  3. Varmuuskopiot. ”Kaikista tärkeistä tiedoistasi pitää olla varmuuskopiot. Yleensähän nämä tulevat mobiililaitteissa automaattisesti, jos pilvipalvelu on otettu käyttöön, siellä on tilaa ja asetukset on tehty oikein. Jos varmuuskopiointi ei ole kunnossa ja puhelin katoaa tai hajoaa, voi menettää ainutkertaisia valokuvia tai työasioitakin.”
  4. Mobiililaitteen huolellinen käyttö. ”Ole tarkkana käyttäessäsi puhelinta. Koska kännykän näyttö on pieni, voi helposti harhautua huijaussivuille. Sivuston osoite täytyy aina tarkistaa, ettei päädy esimerkiksi Omavero-sivua matkivalle huijaussivulle.”

”Pankkitunnus on tietysti pankkiasiointia varten, mutta Mobiilivarmennetta kannattaa käyttää muissa palveluissa”

Mobiilivarmenne on DNA:n Elisan ja Telian tarjoama palvelu.
Siirry oman operaattorisi sivustolle.

Ota Mobiilivarmenne käyttöön