CV:n seuraksi rikosrekisteriote

Rikostaustan selvittäminen on vakiintunut osaksi lasten ja nuorten kanssa työskentelevien työnhakua. Jos tuore aloite etenee, pian rikosrekisteriotteen hakijoita on entistä enemmän.

Uutiset nostavat säännöllisesti esiin tapauksia, joissa kodinhoitaja on kohdellut vanhusta kaltoin tai kähveltänyt tämän varat.

Nyt vanhusjärjestöt ovat saaneet tilanteesta tarpeekseen. Ne ehdottavat, että seniorien kanssa pääsisi työskentelemään vain henkilö, jonka rikostausta on todettu nuhteettomaksi.

Perustelut kuulostavat samoilta kuin 15 vuotta sitten, jolloin Suomessa alettiin tarkistaa rikostausta kaikilta alaikäisten kanssa yli kolme kuukautta työskenteleviltä. Silloin jotkut kokivat rikosrekisterin esittämisen epäluottamuslauseeksi, mutta käytäntö vakiintui nopeasti koulujen, urheiluseurojen, lastensuojelulaitosten ja päiväkotien arkeen.

Niin kävi myös Espoossa Roosalinnan ja Ruusulinnan päiväkodeissa, joiden johtaja Tuula Rantala on sittemmin tarkistanut kymmeniä rikosrekisteriotteita.

”Rikostaustan selvittäminen on järkevä käytäntö, josta en enää missään nimessä luopuisi”, Rantala sanoo.

Taustan selvittäminen ei lisää työmäärää

Tuula Rantalan mielestä vanhempien on voitava luottaa siihen, että heidän lapsistaan pidetään hyvää huolta ja lasten kanssa työskentelevät aikuiset ovat turvallisia.

Rantalan mielestä on hyvä, että myös vanhustenhuollossa työntekijöiden taustasta on ryhdytty keskustelemaan.

”Kokemukseni mukaan rikostaustan selvittäminen ei juurikaan lisää työmäärää.”

Työhaastattelussa päiväkodin johtaja ei kysele kenenkään rikosrekisteriä. Mutta kun oikea henkilö tehtävään löytyy ja johtaja sopii työsopimuksen allekirjoittamisesta, hän pyytää tulevaa työntekijää hankkimaan rikostaustaotteensa.

Rikosrekisteriote anotaan oikeusrekisterikeskuksesta Työnantaja ei sitä voi tehdä, vaan työntekijän sekä opiskelijoiden ja työharjoitteluun tulijoiden on itse anottava omat tietonsa.

Toimenpide on täysin digitaalinen eli henkilö tunnistautuu joko Mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla ja tilaa rikostaustaotteen. Se toimitetaan paperisena osoitteeseen, jossa hakija on kirjoilla. Palvelu maksaa 12 euroa ja maksu suoritetaan samassa yhteydessä.

Todennäköisesti vanhustyöntekijät voisivat noudattaa samaa järjestelmää.

Riskit pienemmiksi myös vanhustyössä

”Haluamme lisätä kotona asuvien vanhusten turvallisuutta ja pienentää riskiä, että heitä hoitamaan saapuisi ihminen, jolla on taipumus kohdella toisia kaltoin”, kertoo Muistiliiton toiminnanjohtaja Eila Okkonen

Tällä hetkellä lasten kanssa työskenteleviltä tarkistetaan lapseen kohdistuvien rikosten, seksuaali-, väkivalta-, huumausaine- tai vapauteen kohdistuvien rikosten merkinnät.

Sen sijaan ylinopeustietoja tai muita työn hoitamisen kannalta epäolennaisia rikosmerkintöjä työnantaja ei näe.

Toistaiseksi espoolainen Tuula Rantala ei ole kertaakaan kohdannut rikostaustaotetta, jonka haltija olisi syyllistynyt työsuhteen estävään rikokseen.

”Olen varma, että tarkistaminen ehkäisee vääränlaisten ihmisten hakeutumisen näihin tehtäviin.”

Nykyistä systeemiä parantaakseen Tuula Rantala toivoo, että myös alle kolmen kuukauden mittaisiin harjoitteluihin ja työsuhteisiin tulevien taustat tarkistettaisiin.

”Minusta turvallisinta olisi, että työnantaja saa nähdä rikostaustan sähköisenä eikä nykyiseen tapaan paperille printattuna.”

Ota Mobiilivarmenne käyttöösi

Mobiilivarmenne sujuvoittaa arkeasi

Mobiilivarmenne on DNA:n, Elisan ja Telian asiakkaiden turvallinen ja helppo tapa kirjautua yli tuhanteeen eri verkkopalveluun. Sen avulla pääset eroon lukuisista eri salasanoista, sillä sinun täytyy muistaa vain valitsemasi tunnusluku ja oma matkapuhelinnumerosi.

Vauhdilla kasvavasta kännykkätunnistuksesta entistä monipuolisempaa: DNA, Elisa ja Telia sopivat uudistetun Mobiilivarmenteen kehittämisestä

Mobiilivarmenne on turvallinen ja helppokäyttöinen tunnistusväline, jolla voi jo nyt kirjautua tuhansiin verkkopalveluihin. Mobiiilivarmenne on pankkitunnuksiin verrattava keino kirjautua.

Maksatko pian kasvoillasi kaupan kassalla?

Mobiilivarmenteen jälkeen seuraava vahva tunnistautumistapa ovat biometriset tunnisteet.

Kotivärjäyksessä kannattaa olla tarkkana

Katso videolta, miten ihan kaikkea ei kannata kotona kokeilla vaikka se tuntuisi miten helpolta ja turvalliselta.

Ota käyttöön: