Kalja-automaatti toimii mobiilivarmenteella Espanjassa

Espanjalaisen panimon lanseeraama juoma-automaatti on kansainvälisen mobiilivarmenteen Mobile Connectin uusimpia aluevaltauksia. Suomessa moisesta härvelistä voi toistaiseksi vain unelmoida.

Mobiilivarmenteen maailmanvalloitus etenee vauhdilla, kun yli kahdeksansadan operaattorin muodostama GSMA-yhdistys pyrkii edistämään sähköisen henkkarin käyttöä ympäri maailman.

Atlantassa syyskuussa 2017 järjestetyissä Mobile World Congress Americas -tapahtumassa yhdistys esitteli yhteistyökumppaniensa kanssa uusia mobiilivarmenteen kansainvälisen vastineen Mobile Connectin käyttökohteita. Yksi niistä oli espanjalaisen InterBeverage Services -panimon juoma-automaatti, josta voi ostaa olutta todistamalla ikänsä mobiilivarmenteen avulla.

Tiettävästi kalja-automaatteja ei olla vielä kärräämässä Suomeen.

”Suomessa tällaisen laitteen saaminen käyttöön kaatuisi lainsäädäntöön. Vaikka oluen ostaja pystyisikin todistamaan Mobiilivarmenteella ikänsä, pitäisi myyjän pystyä varmistamaan, ettei ostaja ole humalassa eikä alkoholia välitetä eteenpäin. Nämä edellyttävät niin sanotun vahvan valvonnan toteutumista eli jonkun pitää olla valvomassa myyntiä”, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen kertoo.

Sääntelystä keskustellaan myös Suomessa

Suomen eduskunnan on määrä äänestää marraskuussa 2017 uuden alkoholilain voimaantulosta.

Eniten keskustelua uudessa laissa on aiheuttanut kaupoissa myytävän oluen sallitun alkoholipitoisuuden nostaminen. Kun aiemmin ruokakaupoissa on saanut myydä ainoastaan 4,7- prosenttista olutta, rajaa ollaan nyt ehkä nostamassa 5,5 prosenttiin.

Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander pitää prosenttirajan nostamista hyvänä asiana, sillä tiukka prosenttiraja heikentää useiden oluiden makua.

”Nykyinen rajoitus huonontaa tiettyjen oluiden makua. Sekä alkoholi että maku tulevat maltaasta, joten vahvempi olut on myös täyteläisempi ja maukkaampi”, Kostiander kertoo.

EHYT ry:n Tuomas Tenkasen mukaan jopa alle prosentin muutos juomien alkoholipitoisuuksissa olisi haitallista kansanterveydelle.

”Todennäköisesti prosenttirajan nostaminen myös lisäisi kokonaiskulutusta, sillä tämä muutos toisi nyt vain Alkoissa myynnissä olevat vahvemmat oluet, siiderit ja lonkerot kauppojen, kioskien ja huoltoasemien hyllyille. Siitä on selkeää näyttöä, että kokonaiskulutuksen kasvu lisää alkoholihaittoja. Siksi en pidä prosenttirajan nostamista hyvänä ideana”, hän sanoo.

Kuitenkin myös Tenkasen mielestä alkoholilain päivittäminen nykyaikaisemmaksi on lähtökohtaisesti hyvä idea.

”On hyvä, että lakia uudistetaan. Monet vanhan lain pykälät ovat peräisin 1930-luvun väkiviinalaista. Varsinkin ravintoloihin kohdistuu liian tiukkaa byrokratiaa.”

 Mobiilivarmenne on helppo ja turvallinen tapa kirjautua verkkopalveluihin. Tarvitset vain kännykän ja yhden itse valitsemasi tunnusluvun. Lue lisää ja ota Mobiilivarmenne käyttöösi!

 

Ota Mobiilivarmenne käyttöösi

Mobiilivarmenne sujuvoittaa arkeasi

Mobiilivarmenne on DNA:n, Elisan ja Telian asiakkaiden turvallinen ja helppo tapa kirjautua yli tuhanteeen eri verkkopalveluun. Sen avulla pääset eroon lukuisista eri salasanoista, sillä sinun täytyy muistaa vain valitsemasi tunnusluku ja oma matkapuhelinnumerosi.

Vauhdilla kasvavasta kännykkätunnistuksesta entistä monipuolisempaa: DNA, Elisa ja Telia sopivat uudistetun Mobiilivarmenteen kehittämisestä

Mobiilivarmenne on turvallinen ja helppokäyttöinen tunnistusväline, jolla voi jo nyt kirjautua tuhansiin verkkopalveluihin. Mobiiilivarmenne on pankkitunnuksiin verrattava keino kirjautua.

Maksatko pian kasvoillasi kaupan kassalla?

Mobiilivarmenteen jälkeen seuraava vahva tunnistautumistapa ovat biometriset tunnisteet.

Kotivärjäyksessä kannattaa olla tarkkana

Katso videolta, miten ihan kaikkea ei kannata kotona kokeilla vaikka se tuntuisi miten helpolta ja turvalliselta.

Ota käyttöön: