Mikä ihmeen Mobiilivarmenne?

Suomalaisten kiinnostus Mobiilivarmennetta kohtaan kasvaa vauhdikkaasti. Pelkästään kesä–syyskuun aikana sen on aktivoinut käyttöönsä jo 41 000 uutta asiakasta. Mikä Mobiilivarmenne oikein on ja kuinka sen saa käyttöön? Vastasimme kysymyksiin, joita suomalaiset pähkäilevät eniten.

Mikä Mobiilivarmenne on?

Mobiilivarmenne on sähköinen henkilöllisyystodistus. Se on puhelimen SIM-kortilla sijaitseva tunniste, jonka avulla voit tunnistautua verkkopalveluihin ja hoitaa omia henkilökohtaisia asioitasi kätevästi netissä.

Missä verkkopalveluissa Mobiilivarmennetta voi käyttää?

Mobiilivarmenne toimii jo noin 20 000 eri palvelussa. Tunnistautumalla Mobiilivarmenteen avulla voit esimerkiksi hoitaa veroasioitasi, tilata uuden passin tai tarkastella terveystietojasi täysin turvallisesti.

Mitä Mobiilivarmenne edellyttää puhelimelta?

Mobiilivarmenne sijaitsee SIM-kortilla, ja se toimii suurimmassa osassa kännyköitä. Puhelimeen ei tarvitse asentaa erillistä sovellusta.

Mitä Mobiilivarmenne edellyttää SIM-kortilta?

DNA:n, Elisan ja Telian asiakkaat saavat Mobiilivarmenteen trio-SIM-kortteihin. Trio-kortissa on samassa kortissa kolme eri kokoa (mini, micro ja nano).

Kätevin tapa testata, soveltuuko juuri sinun SIM-korttisi Mobiilivarmenteen käyttöönottoon, on ottaa Mobiilivarmenne käyttöön netissä. Jos nettisivu herjaa, ettei SIM-korttisi kelpaa, sinun kannattaa tilata trio-SIM-kortti.

Onko Mobiilivarmenne turvallinen?

On. Mobiilivarmenne on täysin turvallinen, ja se perustuu vahvaan tunnistamiseen.

Vahva tunnistaminen ilmenee usealla tavalla:

  1. Operaattorin myymälässä Mobiilivarmenteen saa rekisteröidä asiakkaalle vain työntekijä, joka on saanut siihen erityisen koulutuksen. Työntekijä tunnistaa asiakkaan passin tai virallisen henkilökortin aitouden ja varmistuu, että Mobiilivarmenteen hankkija on todella se, joka hän ilmoittaa olevansa.
  2. Kaikille Mobiilivarmennetta käsitteleville operaattorien työntekijöille on tehty poliisin perusmuotoinen turvaselvitys.
  3. Mobiilivarmenne aktivoidaan netissä vahvan tunnistautumisen avulla. Se perustuu siihen, että ihminen todistaa henkilöllisyytensä pankkitunnuksilla.
  4. Mobiilivarmenne käyttää kaksivaiheista tunnistautumista. Koska kirjautuminen pitää vahvistaa juuri sinun kännykälläsi, henkilöllisyytesi väärinkäyttö edellyttäisi sekä kännykän varastamista että tunnusluvun tietämistä. On mahdotonta, että kännykkävaras tietäisi itse määrittelemäsi tunnusluvun.
  5. Mobiilivarmenne perustuu erittäin turvalliseen sirukorttitekniikkaan ja varmenteisiin. Mobiilivarmenteen käyttäjän itse valitsema tunnusluku ei liiku lainkaan verkossa. Kaikki tunnistautumisen jälkeinen liikenne salataan.

 Miten Mobiilivarmenteen saa käyttöön?

Mobiilivarmenteen saa käyttöön oman operaattorin nettisivuilla tai myymälässä. Käyttöönotto on hyvin helppoa: syötät puhelinnumerosi kirjautumissivulla ja hyväksyt kännykän ruudulle ilmestyvän tunnistautumispyynnön. Tunnistaudut pankkitunnuksilla. Sen jälkeen näppäilet itse valitsemasi tunnusluvun.

DNA:n asiakas, toimi näin:

Jos tarvitset uuden SIM-kortin, saat sen tilaamalla netistä Minun palveluni -sivulta, soittamalla asiakaspalveluun tai hakemalla kortin lähimmästä DNA Kaupasta.

Elisan asiakas, toimi näin:

Jos tarvitset uuden SIM-kortin, voit tilata sen netistä OmaElisasta (nettisivu, jossa hallinnoit oman liittymäsi palveluja), minkä jälkeen Elisa postittaa kortin suoraan kotiisi. Voit halutessasi myös noutaa kortin Elisan myymälästä tai tilata kortin puhelimitse asiakaspalvelusta. 

Telian asiakas, toimi näin:

Jos tarvitset uuden SIM-kortin, voit tilata sen kirjautumalla osoitteessa telia.fi/kirjaudu, soittamalla asiakaspalveluun tai hakemalla kortin Telia Kaupasta.

Miksi hankkisin Mobiilivarmenteen, vaikka pankkitunnukseni toimivat hyvin?

Mobiilivarmenne on hyvin helppokäyttöinen. Voit unohtaa lukuisat eri salasanat, sillä sinun pitää muistaa vain oma puhelinnumerosi sekä itse valitsemasi nelinumeroinen tunnusluku.

Ota Mobiilivarmenne käyttöösi

Mobiilivarmenne sujuvoittaa arkeasi

Mobiilivarmenne on DNA:n, Elisan ja Telian asiakkaiden turvallinen ja helppo tapa kirjautua yli tuhanteeen eri verkkopalveluun. Sen avulla pääset eroon lukuisista eri salasanoista, sillä sinun täytyy muistaa vain valitsemasi tunnusluku ja oma matkapuhelinnumerosi.

Vauhdilla kasvavasta kännykkätunnistuksesta entistä monipuolisempaa: DNA, Elisa ja Telia sopivat uudistetun Mobiilivarmenteen kehittämisestä

Mobiilivarmenne on turvallinen ja helppokäyttöinen tunnistusväline, jolla voi jo nyt kirjautua tuhansiin verkkopalveluihin. Mobiiilivarmenne on pankkitunnuksiin verrattava keino kirjautua.

Maksatko pian kasvoillasi kaupan kassalla?

Mobiilivarmenteen jälkeen seuraava vahva tunnistautumistapa ovat biometriset tunnisteet.

Kotivärjäyksessä kannattaa olla tarkkana

Katso videolta, miten ihan kaikkea ei kannata kotona kokeilla vaikka se tuntuisi miten helpolta ja turvalliselta.

Ota käyttöön: