Reissu edessä – vanha passi kourassa?

”Poikani syntymän jälkeen passi ei ollut päällimmäisenä mielessä”, Päivi Hahko naurahtaa. Mutta siten tuli tilaisuus lähteä muutamaksi päiväksi Vilnaan. Laatikon pohjalta löytynyt passi, joka ei ollut enää voimassa. Pieni paniikkihan siinä iski.

Päivi varasi heti ajan naapurikunnan ruuhkattomaksi kehutulta poliisiasemalta, järjesti pojalleen lastenhoidon ja istahti keittiönpöydän ääreen täyttämään esihakemusta Poliisin sähköisessä lupapalvelussa. Kirjautumaan hän pääsi jonottamatta sähköisellä henkilöllisyystodistuksella eli Mobiilivarmenteella.

Päivi kävi kuvattavana lähialueensa valokuvaamossa, josta passikuva lähetettiin suoraan poliisille.

Hänen piti vain lisätä sähköiseen passihakemukseen valokuvaamosta saatu koodi.

”Seuraavana päivänä pojan päiväunien aikaan avasin läppärin. Menin Poliisin sivuille ja täytin lomakkeen. Ohjeet olivat todella selkeät. Täytin puuttuvat kohdat ja ajattelin, että saan lopuksi kehotuksen hoitaa asia päätökseen poliisiasemalla.”

Sitä reissua ei koskaan tullut. Päivi oli hankkinut edellisen passinsa vähintään kuusi vuotta sitten, jolloin oli otettu myös sormenjäljet. Passin lähetettiin läheiseen R-kioskiin.

”Olin aidosti ilahtunut, kun asiointi oli paljon nopeampaa ja helpompaa kuin mitä olin etukäteen kuvitellut. Ja eipähän täytynyt lähteä raijaamaan lasta hoitoon ja kiirehtiä tiettyyn aikaan poliisiasemalle.”

Netissä tehty passihakemus on halvempi ja nopeampi

1. Halvempi hinta on voimassa, vaikka sähköinen hakemus vaatisikin tunnistuskäynnin.

2. Täytä hakemus verkossa: www.poliisi.fi/asiointipalvelu.

3. Löydät listan poliisin hyväksymistä passikuvaamoista osoitteesta www.lupakuvienvastaanotto.fi/kuvaamoluettelo.

4. Liitä hakemukseen kuvatunnus, jonka sait valokuvaamosta.

5. Maksa hakemus verkkopankissa. Myös joihinkin verkkopankkeihin voi kirjautua turvallisesti Mobiilivarmenteella.

On mahdollista, että sinun pitää käydä vielä tunnistettavana poliisin lupapalvelupisteessä, ennen kuin hakemus voidaan käsitellä. Järjestelmä kertoo sinulle, onko tunnistuskäynti tarpeellinen.

Ota Mobiilivarmenne käyttöösi

Mobiilivarmenne sujuvoittaa arkeasi

Mobiilivarmenne on DNA:n, Elisan ja Telian asiakkaiden turvallinen ja helppo tapa kirjautua yli tuhanteeen eri verkkopalveluun. Sen avulla pääset eroon lukuisista eri salasanoista, sillä sinun täytyy muistaa vain valitsemasi tunnusluku ja oma matkapuhelinnumerosi.

Vauhdilla kasvavasta kännykkätunnistuksesta entistä monipuolisempaa: DNA, Elisa ja Telia sopivat uudistetun Mobiilivarmenteen kehittämisestä

Mobiilivarmenne on turvallinen ja helppokäyttöinen tunnistusväline, jolla voi jo nyt kirjautua tuhansiin verkkopalveluihin. Mobiiilivarmenne on pankkitunnuksiin verrattava keino kirjautua.

Maksatko pian kasvoillasi kaupan kassalla?

Mobiilivarmenteen jälkeen seuraava vahva tunnistautumistapa ovat biometriset tunnisteet.

Kotivärjäyksessä kannattaa olla tarkkana

Katso videolta, miten ihan kaikkea ei kannata kotona kokeilla vaikka se tuntuisi miten helpolta ja turvalliselta.

Ota käyttöön: