”Arkemme helpottui, kun perheen terveystiedot niputettiin”

Kolmen lapsen äiti Anu Luuri voi tarkistaa nyt kertaheitolla jälkeläistensä terveys- ja rokotustiedot mihin kellonaikaan tahansa. Tiedot löytyvät Omakanta-palvelusta, jonne hän kirjautuu Mobiilivarmenteella.

”Vihdoinkin. Kyllä tätä onkin odotettu”, kolmen pojan äiti, työterveyshoitaja Anu Luuri iloitsee.

”Se, että näen kerralla kaikkien lasten terveys- ja hoitotiedot, sähköiset reseptit ja rokotukset omalta koneeltani, helpottaa meidän perheen arkea ja säästää aikaa.”

Luurin perheen Vilholla, 5, ja Veikolla, 7, on astma, allergiaa ja atooppinen ihottuma. Myös Väinöä, 9, vaivaavat allergia ja atooppinen ihottuma. Aikaisemmin vanhempien oli hankala pitää kirjaa siitä, paljonko kunkin pojan reseptissä on vielä lääkkeitä saamatta. Pahimmillaan asia selvisi vasta apteekissa. Sen jälkeen piti vielä uusia resepti ja palata apteekkiin uudelleen.

”Nyt voin kirjautua Omakantaan vaikka yöllä, jos asia vaivaa. Ja reseptin uusimispyynnön voin jättää saman tien”, Anu sanoo.

Alle 10-vuotiaiden lasten tiedot ovat näkyneet huoltajan Omakannassa elokuun alusta lähtien. Siellä näkyvät terveystiedot niin julkiselta puolelta kuin työterveydenhuollon ja yksityisten lääkärikeskusten käynneistä. Omakanta-palvelu avaa ovet Kansalliseen terveysarkistoon Kantaan, jonne potilastiedot tallennetaan.

Hoito-ohjeet löytyvät helposti Omakannasta

Monesti Anu Luuri varaa pojilleen peräkkäiset lääkäriajat.

”Silloin tuppaa menemään sekaisin, mitä lääkäri sanoi kenenkin kohdalla. Silloin on hyvä, että voin tarkistaa Omakannasta lääkärin selostukset.”

Anu näkee sieltä myös poikien terveydenhoitajan tekemät kasvuseurantamerkinnät. Tulevaisuudessa Omakannasta näkyvät myös heidän laboratorio- ja röntgentutkimuksensa.

”Voin ensin tarkistaa tulokset itse ja vasta sen jälkeen varata puhelinajan lääkäriltä tai hoitajalta, jos haluan selvittää jotain lisää.”

Työterveyshoitajana Anu Luuri on erityisen ilahtunut, että kansalaisten rokotustiedot saadaan talteen.

”Joudun usein metsästämään ihmisten rokotustietoja kissojen ja koirien kanssa, kun niitä ei ole missään ylhäällä. Tai ihmisillä on lippusia ja lappusia. Onneksi kymmenen vuoden päästä kunkin rokotus- ja terveystiedot ovat tallessa ihan toisella tavalla kuin nyt.”

Joskus tulevaisuudessa voi tulla eteen, että Anu seuraa myös vanhempiensa terveystietoja Omakannasta. ”He ovat nyt hyväkuntoisia, mutta mahdollisesti myöhemmin saatan seurata heidän reseptilääkitystään ja hoito-ohjeita.”

Omakannan käyttö edellyttää suostumuksen antamista

Työpaikallaan Anu Luuri käyttää digitaalista Kanta-arkistoa päivittäin. Hänen asiakkaansa ovat kiinnostuneita, miksi suostumus terveystietoihin kannattaa antaa ja mitä hyötyä siitä on, että heidän tietonsa näkyisivät terveydenhoitajalla.

”Jos asiakas on käynyt viikonloppuna terveyskeskuksessa ja laboratoriokokeita on otettu, näen tulokset koneeltani heti. Näin asiakas saa avun nopeasti. Samoin tiedot erikoissairaanhoidosta tulevat saman tien. Aikaisemmin tiedonhankintaan saattoi mennä parikin viikkoa. ”

Tietoturvallisuudesta ei Anu Luurin mielestä kannata olla huolissaan.

”Omakanta ja Mobiilivarmenne, jolla kirjaudun, ovat luotettavia ja nykyaikaisia tapoja seurata terveystietoja.”

”Kaikki tieto menee tulevaisuudessa sähköisiin järjestelmiin. Haluaisin ajatella, että pystyn hoitamaan näitä asioita yhtä helposti seitsemänkymppisenäkin. Kyllä näiden sähköisten asiointipalveluiden lisääntyessä moni asia on tullut mahdollisimman helpoksi ja käteväksi.

”Toisaalta, jos verkkopankkitunnuksia, Mobiilivarmennetta tai pääsyä sähköisiin palveluihin ei ole, monella kaatuu arki.”

Ota Mobiilivarmenne käyttöösi

Mobiilivarmenne sujuvoittaa arkeasi

Mobiilivarmenne on DNA:n, Elisan ja Telian asiakkaiden turvallinen ja helppo tapa kirjautua yli tuhanteeen eri verkkopalveluun. Sen avulla pääset eroon lukuisista eri salasanoista, sillä sinun täytyy muistaa vain valitsemasi tunnusluku ja oma matkapuhelinnumerosi.

Vauhdilla kasvavasta kännykkätunnistuksesta entistä monipuolisempaa: DNA, Elisa ja Telia sopivat uudistetun Mobiilivarmenteen kehittämisestä

Mobiilivarmenne on turvallinen ja helppokäyttöinen tunnistusväline, jolla voi jo nyt kirjautua tuhansiin verkkopalveluihin. Mobiiilivarmenne on pankkitunnuksiin verrattava keino kirjautua.

Helppo ja turvallinen taikatemppu?

Aina ei mene ihan nappiin. Onneksi Mobiilivarmenne on oikeasti helppo ja turvallinen tapa tunnistautua netissä.

Papintodistuksesta biopassiin – henkilöllisyyden lyhyt historia

Minä olen minä. Mutta miten sen todistan? 1500-luvulla se tehtiin mainetodistuksella, nykyään se onnistuu Mobiilivarmenteella.

Ota käyttöön: