Maksatko pian kasvoillasi kaupan kassalla?

Älykäs työpaikkasi tunnistaa sinut kasvoista, etsii vapaan parkkipaikan ja säätää neuvotteluhuoneen lämpötilan. Maksat kaupan kassalla ja tunnistaudut turvatarkastuksessa sormenjäljelläsi tai kasvoillasi.

Näin visioi Microsoftin teknologiastrategisti Vesa-Matti Paananen. Mobiilivarmenteen jälkeen seuraava vahva tunnistautumistapa ovat biometriset tunnisteet.

Pankkitunnukset, passi, sirullinen henkilökortti ja Mobiilivarmenne ovat nykyajan vahvan tunnistautumisen välineitä. Mikä on kehityksen seuraava askel? Kun kysymyksen esittää teknologiaevankelistaksi ristitylle Vesa-Matti Paanaselle, vastausta ei tarvitse odottaa:

”Totta kai biometrinen tunnistautuminen!”

Kasvot, sormenjäljet, puheääni, silmän iiris ja kieli. Osa näistä tunnisteista on jo käytössä. Paanasen mukaan niiden käyttö kasvaa merkittävästi lähitulevaisuudessa.

”Biometristen tunnisteiden helppous perustuu siihen, ettei ihmisen tarvitse kantaa mukanaan mitään laitetta, kuten kännykkää. Viiden vuoden sisällä saamme paljon lisää uusi sovelluksia ja biometrisestä tunnistautumisesta tulee luonnollinen osa arkeamme”, Paananen arvioi.

Auto käynnistyy sormenjäljellä

Paanasen mukaan ensimmäiseksi yleistyy sormenjälkien ja kasvojen käyttö. Käyttötarkoitus määrittelee aina sen, mitä tunnistetta on mielekästä käyttää ja kuinka vahvaa tunnistautumista edellytetään.

”Olisi hienoa, jos meillä olisi tulevaisuudessa esimerkiksi yhteiskäytössä autoja, jotka käynnistyvät sormenjäljellä. Sormenjälki ei ole yhtä vahva tunniste kuin silmän iiriksen verisuonet – mutta ei sen tarvitse ollakaan.”

Sormenjäljen miinuspuoli on Paanasen mukaan yksinkertaisesti se, että sen käyttöön tarvitaan vapaata kättä.

”Jos pitää avata portti kahdenkymmenen asteen pakkasessa, kasvot tai silmän iiriksen tunnistava kamera on näppärämpi kuin sormenjäljellä tunnistautuminen. Silloin voit samalla kantaa tavaroita eikä sinun tarvitse ottaa kintaita pois kädestä.”

”Tietokone tunnistaa kasvoni pimeässäkin”

Biometrinen tunnistautuminen on Paanasen omassa elämässä jo arkipäivää.

”Avaan kännykkäni sormenjäljellä ja tietokoneen kasvoillani tai sormenjäljellä”, hän kertoo.

Paananen käyttää sormenjälkeä myös eri mobiilisovelluksissa. Hänen Windows 10 -tietokoneensa kamera ja Hello-toiminto tunnistavat käyttäjänsä kasvot.

”Ne tunnistavat minut silloinkin, kun pistän tietokoneen päälle pimeässä huoneessa.”

Paanasen mukaan The Australian -lehden toimittajat testasivat identtisten kaksosten avulla, voiko Hello-toimintoa huijata. Tuloksena oli, että kaksossisarus ei pystynyt omilla kasvoillaan avaamaan sisaruksensa konetta.

Ruotsalaiset laittavat älysiruja ihonsa alle – entä suomalaiset?

Ruotsissa älysirujen suosio on kovassa kasvussa.  Jo tuhannet ruotsalaiset ovat ottaneet ihonsa alle sirun, jolla voi esimerkiksi maksaa junamatkan tai avata työpaikkansa oven.

Asennuttavatko suomalaisetkin kohta urakalla älysiruja ihon alle?

”Riippuu siitä, onko älysirun käyttäjille tarjolla riittävän kiinnostavia ja toimivia palveluja. Älysiru on yksi vaihtoehto muiden tunnisteiden joukossa.”

Älykäs toimisto etsii vapaan parkkipaikan

Vesa-Matti Paanasella on visio tulevaisuuden älykkäästä työpaikasta, joka tunnistaa työntekijän kasvoista: Jo ennen kuin aamulla heräät, älykäs toimisto on seurannut uutisia puolestasi. Jos työmatkasi varrella on sattunut liikenneonnettomuus, älytoiminto aikaistaa herätystäsi.

Kun saavut työpaikallesi, älytoimisto tunnistaa autosi rekisterinumeron ja kertoo, missä on vapaa parkkipaikka. Ennen bisnestapaamista älytoimisto säätää neuvotteluhuoneen lämpötilan ja valaistuksen sopivaksi ja läväyttää tapaamisen materiaalit seinien kosketusnäytölle.

Lounasaikaan toimisto ilmoittaa sinulle ruokajonon pituuden. Paananen kirjoitti älykästä toimistoa koskevista visioistaan syyskuussa julkaistussa blogissa.

Israeliin rakennetaan parhaillaan taloa, jossa edellä mainituista älykkäistä toiminnoista tulee totisinta totta. Teknologiayhtiö Intel pystyttää ”maailman älykkäimmäksi toimistoksi” mainostamaansa taloa Petah Tikvan kaupunkiin. Rakennus valmistuu vuonna 2019.

Yksityisyydensuojasta on huolehdittava

Paananen huomauttaa, että lainsäätäjillä on mahdollisuus laajentaa biometristen tunnisteiden markkinoita.

”Viranomaiset voivat pakottaa käyttämään niitä, kuten silloin, kun he määräsivät biometriset passit pakollisiksi.”

Biometriset passit otettiin Suomessa käyttöön 2006, jolloin passeihin lisättiin kasvokuva digitaalisesti luettavassa muodossa. Vuonna 2009 passeihin lisättiin sormenjäljet.

”Biometriset tunnisteet ovat todella näppäriä, mutta samaan aikaan täytyy pitää huolta ihmisten yksityisyydensuojasta.”

Mobiilivarmenne ja biometrinen tunniste voivat toimia rinnakkain

Vesa-Matti Paananen korostaa, että meillä pitää jatkossakin olla lukuisia rinnakkaisia tunnistautumismenetelmiä. Nykyiset tunnistautumisvälineet, kuten Mobiilivarmenne, voisivat toimia biometristen tunnisteiden rinnalla.

”Jos kysyn älykkään työpaikkani hississä ääneen, minkälainen sää on Lahdessa, johon olen lähdössä bisnestapaamiseen, ei tähän tietenkään tarvita vahvaa tunnistautumista. Mutta jos tilaan älyhissiltä lentoliput Tukholmaan, minun pitää todistaa hissille henkilöllisyyteni. Voisin vahvistaa identiteettini vaikka Mobiilivarmenteella.”

Paanasella on kännykässään Mobiilivarmenne, jonka avulla hän pystyy hoitamaan henkilökohtaisia asioitaan netissä, esimerkiksi maksamaan laskuja verkkopankissa ja tarkastelemaan terveystietojaan omakanta.fi-palvelussa.

”Mobiilivarmenne toimii hyvin. Kännykkähän meillä kaikilla on aina mukanamme.”

Tunnistaudumme kielellä kymmenen vuoden kuluttua

Paananen arvioi, että myös DNA-näytteitä käytetään tulevaisuudessa ahkerasti tunnistamismenetelmänä.

”DNA-analyysin tekeminen kielestä saattaa olla kymmenen vuoden kuluttua äärettömän helppoa”, Paananen sanoo.

Näyttävätkö suomalaiset tulevaisuudessa kieltään kaupan kassalla tai lentokentän turvatarkastuksessa?

”Mikä ettei!”

Ota Mobiilivarmenne käyttöösi

Mobiilivarmenne sujuvoittaa arkeasi

Mobiilivarmenne on DNA:n, Elisan ja Telian asiakkaiden turvallinen ja helppo tapa kirjautua yli tuhanteeen eri verkkopalveluun. Sen avulla pääset eroon lukuisista eri salasanoista, sillä sinun täytyy muistaa vain valitsemasi tunnusluku ja oma matkapuhelinnumerosi.

Vauhdilla kasvavasta kännykkätunnistuksesta entistä monipuolisempaa: DNA, Elisa ja Telia sopivat uudistetun Mobiilivarmenteen kehittämisestä

Mobiilivarmenne on turvallinen ja helppokäyttöinen tunnistusväline, jolla voi jo nyt kirjautua tuhansiin verkkopalveluihin. Mobiiilivarmenne on pankkitunnuksiin verrattava keino kirjautua.

Helppo ja turvallinen taikatemppu?

Aina ei mene ihan nappiin. Onneksi Mobiilivarmenne on oikeasti helppo ja turvallinen tapa tunnistautua netissä.

Papintodistuksesta biopassiin – henkilöllisyyden lyhyt historia

Minä olen minä. Mutta miten sen todistan? 1500-luvulla se tehtiin mainetodistuksella, nykyään se onnistuu Mobiilivarmenteella.

Ota käyttöön: