Pohjoismaihin yhteinen sähköinen tunniste?

Yhteispohjoismainen e-ID todistaisi henkilöllisyytemme sähköisesti missä tahansa Pohjoismaassa. Idean esitti Pohjoismaiden neuvosto, nyt sen toteuttamista edistävät maiden hallitukset.

Tarvitsetko Norjassa vuokra-asunnon? Ehkäpä lähdet opiskelemaan Tanskaan? Asutko Ruotsissa ja haluat kuntosalijäsenyyden? Periaatteessa helppo juttu, sillä pohjoismaalaiset ovat saaneet liikkua, työskennellä ja asua vapaasti Pohjoismaissa jo yli 60 vuotta. Raskas byrokratia rassaa kuitenkin monien arkisten asioiden hoitoa, koska henkilöllisyyden todistaminen ei suju rajan takana yhtä sukkelasti kuin kotimaassa.

”Pohjoismaissa on hyvät sähköisen tunnistamisen järjestelmät, mutta ne eivät toimi yhteen. Esimerkiksi ruotsalaisissa lomakkeissa Suomessa käytettäviä kirjaimia ei tunnisteta”, sanoo kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.), joka on Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen.

Siitä seuraa, että kun vaikkapa suomalainen haluaa avata pankkitilin toisessa Pohjoismaassa, se vaatii melkoisesti työtä: on mentävä virastoihin paikan päälle ja hankittava erilaisia paperidokumentteja. Kotimaassa voimme sen sijaan tunnistautua sähköisesti Mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla.

Vähemmän virastoasiointia

Ongelmaan on Pohjoismaiden neuvostossa pähkäilty ratkaisua. On mietitty Pohjoismaiden kansalaisuutta oman kansalaisuuden rinnalle, vähän niin kuin nyt EU:ssa ollaan sekä oman maan että Euroopan Unionin kansalaisia. Lisäksi on väläytelty pohjoismaista henkilötunnusta. Nämä ovat tuntuneet neuvoston enemmistön mielestä raskailta systeemeiltä, varsinkin nykyisten rinnalle tuotuina.

Nyt neuvosto on kuitenkin esittänyt yksimielisesti Pohjoismaiden hallituksille, että nämä alkavat kehittää yhteispohjoismaista e-ID:tä. Se tarkoittaa, että jokainen pohjoismaalainen kuuluisi järjestelmään, jossa henkilöllisyytensä voi todistaa sähköisesti missä tahansa alueen maassa.

”Virastoissa asioiminen vähenisi, kun systeemi olisi yhtenäinen”, Kulmuni sanoo.

Järjestelemässä olisivat mukana niin sanotut perustietovarannot eli väestö-, etuus- ja eläkerekisterit. Silloin meillä olisi toisessa Pohjoismaassa pääsy myös sellaisiin palveluihin, joihin nyt tarvitaan tuon maan henkilötunnus.

Tietoturvasta huolehdittava

Systeemi on vielä toistaiseksi idean asteella. Vielä ei ole selvää, pitäisikö kansalaisen hankkia itselleen pohjoismainen e-ID erikseen vai saisiko jokainen sen automaattisesti. Asiaa alkavat nyt edistää maiden hallitukset. Kulmuni toivoo, että järjestelmästä tulisi mahdollisimman helppokäyttöinen.

Entäpä tietoturva?

”Se on iso eettinen kysymys, joka pitää ottaa erittäin tarkasti huomioon. Pohjoismaat ovat jo nyt vahvoja sähköisessä tunnistamisessa ja tietojen turvaamisessa. Tässä järjestelmässä ei myöskään kerättäisi kansalaisista mitään uutta tietoa, vaan Pohjoismaiden kesken jaettaisiin vain tietoja, jotka ovat jo olemassa.”

Ota Mobiilivarmenne käyttöösi

Mobiilivarmenne sujuvoittaa arkeasi

Mobiilivarmenne on DNA:n, Elisan ja Telian asiakkaiden turvallinen ja helppo tapa kirjautua yli tuhanteeen eri verkkopalveluun. Sen avulla pääset eroon lukuisista eri salasanoista, sillä sinun täytyy muistaa vain valitsemasi tunnusluku ja oma matkapuhelinnumerosi.

Vauhdilla kasvavasta kännykkätunnistuksesta entistä monipuolisempaa: DNA, Elisa ja Telia sopivat uudistetun Mobiilivarmenteen kehittämisestä

Mobiilivarmenne on turvallinen ja helppokäyttöinen tunnistusväline, jolla voi jo nyt kirjautua tuhansiin verkkopalveluihin. Mobiiilivarmenne on pankkitunnuksiin verrattava keino kirjautua.

Helppo ja turvallinen taikatemppu?

Aina ei mene ihan nappiin. Onneksi Mobiilivarmenne on oikeasti helppo ja turvallinen tapa tunnistautua netissä.

Papintodistuksesta biopassiin – henkilöllisyyden lyhyt historia

Minä olen minä. Mutta miten sen todistan? 1500-luvulla se tehtiin mainetodistuksella, nykyään se onnistuu Mobiilivarmenteella.

Ota käyttöön: